Welke kabel heb ik nodig voor mijn telefoon?

Een kabel is wel zo handig als je telefoon of tablet leeg is, maar welke heb je nodig? Er is enorm veel keuze en het kwaliteitsverschil is erg groot. Daarom is het goed om onderzoek te doen naar wat de juiste oplaadkabel voor jou is!

De opzoek naar de beste telefoon oplaad kabel voor jou!

Als je de vraag stelt: ‘Welke oplaadkabel heb ik nodig voor mijn telefoon zijn er een paar dingen handig om vooraf te weten. Waar ga je de oplaadkabel voor gebruiken en zal je de oplaadkabel het meeste gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een iPhone Xs? Dan passen de oplaadkabels van de Samsung S9 niet in jouw iPhone. Het is dus belangrijk om te weten voor welke smartphone je de oplaadkabel nodig hebt. Is dit duidelijk, dan is het handig om te weten waar je de oplaadkabel gaat gebruiken en of je deze intensief gebruikt of niet. Ligt je oplaadkabel namelijk op een vaste plek en gebruik je hem maar eens per dag bijvoorbeeld dan slijt de kabel minder snel. Neem je daarentegen je oplaadkabel overal mee naartoe, opgerold in je broekzak, dan weer in de knoop en zo nu en dan onder handen genomen door je kat, dan heb je een stevigere oplaadkabel nodig! Aan de hand van de 6 onderstaande stappen gaan we precies uitleggen hoe jij de perfecte oplaadkabel voor jou kiest!

1. Welke telefoon aansluiting heb ik?
  2. Hoelang moet mijn oplaadkabel zijn?
  3. Materiaal van de oplaadkabel
  4. Extra aandachtspunten bij het kopen van een oplaadkabel?
  5. Wat kost een telefoon oplaadkabel?
  6. Oplaadkabel kopen

We beginnen met de eerste stap, waarvoor ga je de oplaadkabel gebruiken? De telefoons welke op dit moment verkrijgbaar zijn hebben over het algemeen een Micro-USB, Lightning of USB-C aansluiting.

telefoon aansluitingen

Stap 1: Welke telefoon aansluiting heb ik?

Vaak weet je al aan het besturingssysteem waar je telefoon op draait welke telefoon aansluiting je telefoon heeft. Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting.

De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons. Met de Europese Commissie is een afspraak gemaakt met telefoon fabrikanten om allemaal dezelfde telefoon aansluiting te hanteren. Hiervoor had namelijk iedere fabrikant zijn eigen telefoon aansluiting wat betekende dat je voor iedere telefoon een andere kabel nodig had. Door deze afspraak is hier meer eenheid ingekomen en maakte alle fabrikanten gebruik van deze aansluiting op één merk na, namelijk Apple.. Bekijk hier al onze Micro-USB oplaadkabels!

Micro_usb

Alle fabrikanten werkten met Micro-USB maar Apple koos ervoor om hun eigen aansluiting te behouden, de Apple Lightning aansluiting. De Lightning aansluiting past op bijna alle Apple producten zoals de iPad, iPad en iPhones en wordt al jaren gebruikt. Deze iPhone kabel wordt ook standaard meegeleverd bij de aanschaf van een iPhone, iPad of iPod. De Lightning aansluiting wordt ook wel 8 pin aansluiting genoemd. Daarnaast heb je ook MFi oplaadkabels, dit leggen we je uit in het artikel over MFi. Bekijk hier al onze Lightning oplaadkabels!

Lightning_usb

De USB-C aansluiting is eigenlijk de opvolger van de Micro-USB oplaadkabel en kent een groot voordeel ten opzichte van de Micro-USB kabel. De USB-C kabel kent namelijk geen boven of onderkant, hij past dus altijd direct goed. Daarnaast kunnen USB-C oplaadkabels ook sneller laden en meer data per seconden overzetten. De meeste fabrikanten kiezen nu voor de USB-C aansluiting en zullen er steeds minder Micro-USB aansluitingen te vinden zijn. Tevens zijn de nieuwste MacBooks van Apple ook uitgerust de USB-C aansluiting. Je kunt dus wel stellen dat USB-C de nieuwe standaard is als het gaat om telefoon aansluitingen. Bekijk hier al onze USB-C oplaadkabels!

Usb-c

Stap 2: Hoelang moet mijn oplaadkabel zijn?

Bij het kopen van een oplaadkabel voor je smartphone is het belangrijk hoe en wanneer je deze gaat gebruiken. De lengte is daarom ook wel een dingetje om even goed over na te denken. Een lange kabel heeft wat voordelen maar ook zeker wat nadelen.

• Lange oplaadkabel

+ Je kunt je kabel gebruiken tijdens het opladen

+ Je kan de kabel netjes weg werken

Je kunt de oplaadkabel lastig meenemen in je broekzak

Grotere kans dat de kabel ergens breekt

• Korte oplaadkabel

+ Gemakkelijk mee te nemen

+ Altijd bij de hand

+ Geen wirwar aan kabels

Niet je telefoon gebruiken tijdens het opladen

De lengte van je oplaadkabel is dus erg afhankelijk waar je deze voor gaat gebruiken en ook wat je persoonlijk fijn vind. Wat ook handig is om een korte en lange kabel te hebben. Een lange voor thuis gebruik of op kantoor en een korte voor onderweg.

Stap 3: Materiaal van de oplaadkabel

Hoe intensiever je jouw oplaadkabel gaat gebruiken des te sterker deze natuurlijk moet zijn. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende kabels verkrijgbaar  met allerlei verschillende materialen. Zo heb je bijvoorbeeld metalen oplaadkabels welke (bijna) niet kapot te krijgen zijn maar het nadeel is ook meteen dat deze niet te buigen zijn en mee kunt nemen. De meeste standaard oplaadkabels hebben een platte, gevlochten of gewoon een plastic omhulsel. Ieder omhulsel heeft zijn voor en nadelen en het materiaal is dus meer een persoonlijke kwestie.

Wel zie je dat telefoon oplaadkabels vaak aan de uiteindes breken. Dit komt omdat de uiteindes gebruikt om je telefoon aan te sluiten en hier het meeste spanning op komt te staan. Een langere kabel heeft dit risico, dus kijk zeker of de uiteindes verstevigd zijn met een extra omhulsel om de spanning welke hierop staat wat te verzachten zodat de kabel wat langer mee gaat.

Stap 4: Extra aandachtspunten bij het kopen van een oplaadkabel?

Zijn er nog meer dingen waar je op moet letten bij het kopen van een telefoon oplaadkabel? Jazeker! De kwaliteit van de kabel is enorm belangrijk. Maar soms kun je dit niet direct zien aan een kabel. Wel zie je eens van die oplaadkabels welke worden aangeboden voor bijvoorbeeld €1,95, dan zou er eigenlijk een belletje moeten gaan rinkelen. Een officiële oplaadkabel van Apple kost namelijk meer dan €20! Vaak hoor je dat deze kabels niet gecertificeerd zijn en je telefoon accu schade aan kunnen doen door teveel stroom te geven bijvoorbeeld. Dit hoef je niet perse direct te merken maar op lange termijn wel. Of er is bijvoorbeeld een update van je iPhone en ineens werkt je oplaadkabel niet meer. Dat kan dan liggen aan je telefoon kabel. Apple heeft namelijk een chip ingebouwd in zijn oplaadkabels met het idee om ‘nep kabels’ te mijden. Dit doen ze niet voor niets!

Stap 5: Wat kost een telefoon oplaadkabel?

Na alle 4 bovenstaande stappen kun je een weloverwogen keuze maken voor het kopen of bestellen van een telefoon oplaadkabel. Een punt waar we het nog niet over gehad hebben is de prijs. De prijs van oplaadkabels varieert van €1,- voor een kabeltje op Aliexpress tot 50 euro van een stalen oplaadkabel. De gemiddelde prijs van een oplaadkabel voor je telefoon of tablet ligt rond €20,-.

Naast de prijs zeggen recensies van eerdere kopers ook een hoop, dit geeft natuurlijk geen garantie maar het is wel fijn om te weten hoe zij de kabel ervaren.

Stap 6: Oplaadkabel kopen

Na alle stappen doorgenomen te hebben kun je de perfecte oplaadkabel voor jouw telefoon of tablet zelf selecteren. Het blijft namelijk ook een persoonlijke keuze. Kom je er na deze stappen toch niet helemaal uit of heb je nog vragen? Stel ze dan gerust per mail, Facebook bericht of telefoon!

Bekijk hier al onze oplaadkabels!