Wat is MFi?

Je hebt een oplaadkabel gekocht voor een paar euro en na een update van Apple werkt je oplaadkabel ineens niet meer. Enorm irritant natuurlijk, maar hoe komt dat? Grote kans dat je kabel niet MFi gecertificeerd is. in dit artikel geven we je antwoord op de vraag: ‘wat is MFi gecertificeerd’ is en inhoudt.

Wat is MFi gecertificeerd en waar staat het precies voor?

MFi staat voor “Made For iPhone/iPod/iPad”, dit is een programma opgezet door Apple. Fabrikanten wie hardware-accessoires willen maken welke compatibel zijn met Apple producten dienen zich hiervoor aan te melden en het MFi programma te doorlopen. Oplaadkabels van Apple zelf of van fabrikanten wie MFi gecertificeerd zijn bevatten een speciale chip met uniek identificatie nummer.

Als een oplaadkabel voor een iPhone, iPod of iPad dus niet zo een chip bevat zou dus door een update vanuit Apple van de ene op de andere dag niet meer kunnen werken. Hiermee probeert Apple zijn machtspositie te behouden.

Hoe weet je of een kabel MFi gecertificeerd is?

Wat is MFi? Op de verpakking van een MFi gecertificeerd product zul je altijd onderstaand logo vinden. Dit logo mag alleen gebruikt worden wanneer een product MFi gecertificeerd is. Een andere manier om erachter te komen of een product of merk MFi gecertificeerd is om de database van Apple MFi certificeerde partners te raadplegen. Aan de hand van een EAN nummer, model of merk kun je controleren of het product MFi gecertificeerd is.

mfi Lightning apple

Is het erg als je oplaadkabel niet MFi gecertificeerd is?

Met het MFi programma wordt verzekerd dat je accessoire compatibel is met je iPhone, iPod of iPad. Dat betekent niet direct dat alle andere oplaaadkabels zonder MFi certificaat slecht zijn. Als je een iPhone kabel gebruikt welke niet MFi gecertificeerd is krijgt je vaak direct al een melding dat je Lightning kabel niet compatibel is met je iPhone of iPad. Soms kan het ook gebeuren ook een kabel welke wél MFi gekeurd is deze melding geeft, dit heeft dan vaak te maken dat bijvoorbeeld de aansluiting beschadigd is of dat er vuil in zit waardoor je het apparaat niet goed kunt aansluiten. Weet je niet zeker of je kabel wel MFI gecertificeerd is? Kabels zonder een Apple certificaat kun je vaak herkennen aan het langzaam laden van je iPhone of iPad. De telefoon of oplader kunnen erg warm worden. De Connector/kabel is van slechte kwaliteit en breekt al snel.

Waarom is een duurdere kabel beter?

Het MFi programma van Apple is niet gratis, je moet aan verschillende eisen voldoen en per connector moet er een fee van $4 betaald worden, hierdoor wordt de prijs van een kabel al direct een stuk hoger. Het is dus eigenlijk onmogelijk dat je MFi gecertificeerd oplaadkabels vindt voor onder de €5,-. Dit zou betekenen dat de fabrikant hier niks meer aan verdient. Dit is dus de reden van het grote prijsverschil in Lightning kabels. Je krijgt voor deze duurdere kabels wel een stuk meer kwaliteit voor terug, zijn uitvoerig getest en een stuk veiliger. Je loopt dus niet het risico dat je huis afbrand tijdens het opladen van je iPhone of iPad!

Bekijk hier onze oplaadkabels met Lightning aansluiting! Opzoek naar een telefoon oplaadkabel met andere aansluiting?