Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

De 10 must-haves die je zeker mee moet nemen als je gaat kamperen

Heb je plannen om te gaan kamperen? Lees dan zeker dit artikel. Hier vind je veel praktische tips en nuttige informatie die handig zijn als je een kampeertrip gaat houden. Daarnaast geven we je tips over de 10 must-haves die je zeker mee moet nemen als je gaat kamperen. Je zult merken dat een kampeervakantie niet zo primitief hoeft te zijn als je denkt!

Een kampeervakantie begint eigenlijk al ver voor het moment dat je de deur dicht trekt om te beginnen aan de heenreis naar je vakantieadres. Je bent niet alleen een tijdje bezig met het bij elkaar zoeken van je spullen maar misschien ook wel met het bepalen van je bestemming. Op het inpakken van je spullen komen we later in dit artikel terug. We laten je dan zien dat het kamperen lang niet zo primitief en jezelf behelpen is als veel mensen (die nog nooit gekampeerd hebben) denken. We beginnen met een aantal praktische (kampeer) tips.

kamperen tent reizen

Jouw ideale kampeerplaats

Laten we beginnen bij het begin. Je kunt kamperen in een tent, caravan, vouwwagen of camper. De keuze die je hiertussen maakt is persoonlijk, maar moet je wel afstemmen op je plannen. De camper wordt voornamelijk gebruikt bij trektochten, je reist rond als een soort slak (alleen wel in een iets sneller tempo) en neemt je verblijf overal mee naar toe. De meeste mensen kiezen voor een tent of een caravan. De caravan is vaak een wat luxere keuze. Je hebt vaak nét iets meer ruimte en comfort in je rijdende huisje. In een tent ervaar je de omgeving weer iets beter en ben je minder afhankelijk van de afmeting van je kampeerplek. Je zou zelfs kunnen wildkamperen in de landen dat dat mag.

Dit brengt ons bij jouw ideale kampeerplaats. We kunnen je over alle aspecten van het kamperen adviseren, maar net niet daar over. Overal ter wereld zijn er fantastische plekken om te kamperen. De beste keus? Jouw ideale kampeerplek hangt af van jouw wensen:

 • Ga je met kinderen op vakantie? Dan kies je voor een kindvriendelijke camping.
 • Wil je rust en genieten van het bos? Dan kies je voor een natuurcamping.
 • Ben je van het gemak? Dan kies je voor een camping met veel faciliteiten.
 • Ben je een liefhebber van watersport? Dan kies je voor een camping aan het strand.
 • Vind je het leuk om je te laten amuseren? Dan kies je voor een camping met veel entertainment.
 • Vind je het leuk om andere mensen te ontmoeten? Dan kies je voor een grote camping.
 • Ben je een liefhebber van letterlijke puur natuur? Dan kies je voor een naturistencamping.
 • Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan kies je ervoor om géén camping te reserveren.

Je kunt ter plaatse wel zien waar je uitkomt en waar het bevalt of kiezen om zelfs wild te kamperen.

Welke keuze je ook maakt, er zijn zeer veel bestemmingen die passen bij jouw wensen.

Hiervoor hoef je helemaal niet ver te reizen. Ook in Nederland of België zijn er zeer mooie gebieden waar je prima kunt kamperen. Let overigens wel op, Nederland is één van de landen waar je niet zomaar je tentje mag opzetten of je caravan mag neerzetten. Wildkamperen mag niet in ieder land.

Het is goed om even per gebied uit te zoeken of je kunt kamperen op de manier zoals jij wenst. Dat is zelfs wel even verstandig. Het zal je toch niet gebeuren dat je op een camping aankomt waar je een heel ander verwachtingspatroon van had! Een goede voorbereiding is de eerste stap naar een fijne vakantie. Er zijn nog een aantal voorbereidingen die wel even verstandig zijn voordat je vertrekt.

Waarom je als beginnende kampeerder moet proefslapen op een camping in de buurt

Het kamperen zit in het DNA van veel Nederlanders en jaarlijks trekken we er massaal op uit om op kampeervakantie te gaan. Ga je dit avontuur voor het eerst aan? Dan zul je ongetwijfeld veel goedbedoelde adviezen gehad hebben van andere (ervaren kampeerders) maar er zijn zaken die je echt zelf moet uitvinden.

Het is dan ook verstandig om het “campingleven” even een keer uit te proberen. Je bent de eerst niet die na een lange reis direct voor de volgende uitdaging staat: het opzetten van een ingewikkelde tentconstructie. Dat kan best lastig zijn als je je nieuwe tent voor het eerst opzet. Vaak is de samenhorigheid op een camping wel goed en komt er na een paar uur wel een ervaren kampeerder zich melden om je helpen, maar als het slecht weer is zal het animo vast wat minder zijn. Hoe zit het dan met je plezier in het kamperen?

Overigens is het helemaal niet gek om ook als ervaren kampeerder even te checken of je equipment intact en compleet is aan het begin van het seizoen. Als je je spullen aan het eind van vorig jaar nét niet helemaal droog hebt opgeborgen, of als iets ongemerkt beschadigd is geraakt, zou je wel eens voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan. Familie schimmel vindt jouw tent een uitstekende locatie voor een feestje met zeer véél vrienden.

Je kunt voor deze try-out het beste een camping in de buurt uitkiezen. Je hebt dan altijd de mogelijkheid om spullen te halen als je iets vergeten bent. Voor de ervaren kampeerders is een dag camping uitstekend geschikt. De beginnende kampeerders doen er verstandig aan om minimaal één nachtje in hun nieuwe stekkie te bivakkeren. Je komt er meteen achter hoe die ervaring is en welke spullen je nog moet aanschaffen.

Over je spullen die je nodig hebt bij het kamperen gaan we hieronder verder. Er zijn namelijk een aantal must-haves die je zeker mee moet nemen als je gaat kamperen!

Kampeer checklist met essentiële kampeerartikelen

Als je gaat kamperen, heb je uiteraard veel meer spullen nodig dan als je gekozen hebt om in een hotel te overnachten. Het is dan ook verstandig om op tijd te beginnen met het verzamelen van de spullen die je mee wilt nemen.

Als je alles op het laatste moment moet doen is de kans groot dat je spullen vergeet. Dat is natuurlijk niet handig. Op het moment dat je essentiële kampeerartikelen te kort komt en je komt er op locatie pas achter dan heb je een uitdaging…. Soms kun je de spullen ter plaatse wel aanschaffen in een kampeerwinkel, maar dat is niet altijd het geval. Daarnaast zul je waarschijnlijk niet de camping spullen vinden die je zorgvuldig hebt uitgezocht…… dan wordt het kamperen wél behelpen.

Je kunt je spullen het beste inpakken met behulp van een kampeer checklist. Dit “boodschappenlijstje” kun je volledig naar wens vormgeven. Hiermee voorkom je dat je iets vergeet.

Heb je de smaak te pakken en ben je van plan om vaker te kamperen?

Dan doe je er verstandig aan om deze checklist aan te vullen op basis van je ervaringen en te bewaren voor de volgende kampeerreis. Je zult merken dat je de checklist zeker wel een aantal keren zal aanvullen en misschien ook wel zal aanpassen…..als je het gemak van een aantal camping gadgets ontdekt hebt, maar daarover hieronder meer.

kampeer spullen in auto gadgets

Onmisbare zaken die je mee moet nemen als je gaat kamperen

Iedereen kent het spelletje ”Ik ga op reis en ik neem mee……” wel. Het is een woord- en geheugenspelletje waarmee je met je kinderen de tijd van een lange reis probeert te doden als de batterij van hun tablet leeg is geraakt (overigens, als je deze ellende wilt voorkomen, lees dan zeker verder).

Deze vraag stel je in de realiteit eigenlijk ook voordat je vertrekt en het antwoord hierop is soms best lastig.

We zullen je een eindje op weg helpen. In dit artikel vind je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het bepalen wat je mee neemt als je op reis gaat…….

In deze checklist vind je dé onmisbare zaken die je mee moet nemen als je gaat kamperen.

Hierin staan de algemene zaken die het onmisbare equipment voor de kampeerder vormen. Daarnaast zijn er een aantal hele handige camping gadgets die het campingleven een stuk comfortabeler maken.

Campingspullen of camping gadgets?

De 10 must-haves die je zeker mee moet nemen als je gaat kamperen

Zoals we al een beetje hebben laten doorschemeren, heeft kamperen een beetje het “primitieve-imago”. Veel mensen denken dat je je moet behelpen en soms moet improviseren om enige vorm van luxe te kunnen ervaren. Natuurlijk, een vijf sterren hotel is luxer, maar ook in de tent of caravan kun je voldoende comfort voor jezelf verschaffen.

Als je vaker op kampeervakantie gaat, zul je merken dat je comfort en luxe vaak in verhouding staan met de spullen die je mee hebt. Hierbij merk je dat er een duidelijk verschil zit tussen campingspullen en camping gadgets. Er zijn gadgets die enorm functioneel en veel handiger zijn om mee te nemen dan de meer “standaard” campingspullen. In veel gevallen bespaar je hiermee ook nog eens een hoop ruimte en dat komt altijd wel van pas. Je hebt al spullen genoeg die je mee moet nemen.

Kijk maar deze 10 must-haves die je zeker mee moet nemen als je gaat kamperen.

We hebben ze in willekeurige volgorde gezet:

 • Buitendouche. Er zijn een aantal gadgets die heel handig zijn als je een specifieke plannen hebt. Een buitendouche is daar één van. Dit is een handige zak waaraan een douchekop is gemonteerd. Deze zak kun je vullen met water en aan een boom ophangen. De zak is zwart van kleur waardoor de inhoud vanzelf warm wordt. Ideaal voor een snelle douche tijdens het wildkamperen (het wordt dan een bush douche) of als je je watersportspullen wilt afspoelen.
 • Plaszakken. Er zijn van die bestemmingen waarbij het niet verstandig is, of niet fijn om s nachts naar buiten te gaan om een kleine sanitaire behoefte te doen. Je kunt hierbij denken aan een wildlife safari in bijvoorbeeld Tanzania. Je kunt dan beter niet naar buiten gaan als de leeuw in de buurt kan zijn of als de buffels letterlijk het gras rond je tentje gebruiken als maaltijd. In dat geval kun je zowel als man en als vrouw gebruik maken van een plaszak. Deze uiteraard waterdichte zak is gevuld met een soort gelei dat vloeistof absorbeert en geurloos is. Je loopt geen gevaar op lekken of omstoten. De zak is eenvoudig en zonder knoeien (meerdere malen) te gebruiken. Je kunt de zak meenemen naar een bestemming als Afrika, maar ook gebruiken in Nederland als de weg naar de sanitaire voorziening erg lang is of bij slecht weer.
 • Camping lamp. Als je ziet dat we een campinglamp onder het rijtje gadgets hebben gezet, zul je misschien even afvragen waarom. Als je de Helio camping lamp hebt ontdekt, weet je waarom. Deze lamp geeft een helder LED licht met een bereik van 20 meter. De lamp is net zo krachtig als een lamp die gebruik maakt van een zware accu of stroomkabel. De lamp zal maar liefst 8 uur kunnen branden op een volle batterij die je kunt opladen via een USB-poort. Daarnaast onderscheidt deze camping lamp zich door een afmeting van 5 centimeter en een gewicht 45 gram.

Mini camping lantaarn Helio

 • Multifunctioneel zakmes. Als je gaat kamperen is het natuurlijk altijd handig om wat gereedschap en een mesje bij je te hebben. Als je kiest voor een handig multifunctioneel zakmes heb je vaak alles in één. Dit soort messen worden ook wel camping survival tools genoemd. Het woord “survival” klinkt een beetje “bivak-achtig”, maar handig is het wel.
 • Vacuüm zakken. Iedere ervaren kampeerder kent het gemak van de vacuüm zak. Je kunt er je kleding in opbergen om het pakket daarna luchtdicht in je koffer te stoppen. Hiermee win je héél veel ruimte en dat komt vaak goed van pas als je op kampeervakantie gaat. Je ruimtewinst kan tot wel 50% oplopen! Daarnaast zijn vacuüm zakken uiteraard waterdicht en dus heel handig om wat kwetsbare belangrijke spullen in te stoppen als je bijvoorbeeld gaat kajakken.
 • Multifunctionele luchtbedpomp. Als je denkt aan een pomp, denk je niet zo snel aan een gadget, maar niet iedere pomp is hetzelfde. Er zijn multifunctionele pompen die je zowel voor inflatie als deflatie kunt gebruiken en voorzien zijn van diverse opzetstukken. Hierdoor kun je dit soort pompen gebruiken voor je luchtbed maar ook voor je vacuüm zakken. Deze luchtbedpomp kun je eenvoudig opladen met je powerbank. Daarnaast hoeven die pompen helemaal niet zoveel ruimte in te nemen als je zou denken. Er zijn pompen die niet groter zijn dan broekzakformaat. Ideaal voor kampeerders dus.

 • Luchtbed. Ook een luchtbed lijkt niet in het rijtje gadgets te horen maar niets is minder waar! Ook in luchtbedden zit een enorm groot verschil. Er zijn luchtbedden die juist speciaal ontworpen zijn om te kamperen. Deze luchtbedden zijn van de juiste kwaliteit, zijn van het juiste formaat, zijn licht van gewicht en bieden een uitstekend comfort. Het is overigens niet nodig om met matjes voor onder je luchtbed te gaan slepen. Als je kiest voor een luchtbed met de juiste R-waarde zul je het niet koud krijgen. Lees hier meer over in dit artikel over r-waarde.
 • Hamamdoeken. Ook deze gadget is veelvuldig te verkrijgen. Een hamamdoek is een lichtgewicht handdoek dat een compacte afmeting heeft. Deze doeken drogen zeer snel en zijn voor veel doeleinden te gebruiken. Je kunt ze immers gebruiken om de afwas af te drogen, maar ook jezelf na het douchen.    
 • Powerbanks. Een powerbank is natuurlijk een uitstekende oplossing als je smartphone, tablet, laptop of ander elektrisch apparaat zonder stroom komt te zitten. Dit komt immers altijd ongelegen. Let op dat je kiest voor een powerbank met voldoende capaciteit. Daarnaast is het natuurlijk héél handig om te kiezen voor een powerbank met een geïntegreerd snoer. Dit lijkt onhandig, maar dat is het zeker wel. Je hebt namelijk niets aan de powerbank als je het snoertje vergeten bent. Zeker niet op een camping zonder stroomvoorziening.
 • Actiecamera’s. Tot slot, wil je al je avonturen vastleggen en direct kunnen delen met je vrienden thuis? Een actie cam is dan een gadget wat niet mag ontbreken in je koffer. De Mokacam is met 4,5 bij 4,5 cm een van de kleinste 4K action cams, maar ook met dit kleine apparaatje zul je haarscherpe beelden kunnen maken. Ideaal om je (kampeer) herinneringen te visualiseren!