Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

Wat is R-waarde?

Wat is R Waarde? Dat is een belangrijke vraag welke jezelf kunt stellen bij het aanschaffen van een luchtmatras. Wil je een luchtbed alleen in de zomer gebruiken, of juist in de winter, je dient er allemaal rekening mee te houden. De R-waarde geeft een waarde indicatie aan het warmte isolerend vermogen van een materiaal. Veel mensen denken dan direct aan zaken als dubbel glas, muren, vloeren en daken, maar dit is ook bij luchtbedden van toepassing. Een luchtbed sluit namelijk lucht op, afhankelijk van het materiaal blijft de warmte opgeslagen of koelt deze af. Wanneer je bijvoorbeeld een luchtbed wilt gebruiken als het kouder is zal een luchtmatras met een hogere R-waarde een stuk aangenamer voelen dan een luchtmatras met een lagere R-waarde.

De R-waarde van luchtbedden

Wat is R waarde? De R-waarde van luchtbedden geeft een indicatie over de isolerende kracht en de warmteweerstand van het matras. Hoe hoger deze waarde, hoe minder lichaamswarmte in de ondergrond zal verdwijnen.Niet iedere fabrikant zal de R-waarde aangeven maar de leveranciers van de betere luchtbedden zullen dit zeker wel doen. Om je een beeld te geven: een luchtbed dat een R waarde heeft van 2.5 is prima te gebruiken bij temperaturen rond het vriespunt. Een luchtbed met een R-waarde van 1,5 is daarvoor weer perfect bij wat warme temperaturen boven de 10 graden Celsius.

Wil je een luchtbed gebruiken voor thuisgebruik? Dan is het iets minder belangrijk om naar de R Waarde te kijken ervan uitgaande dat het kamer temperatuur is. Vaak is dan de omgevingsruimte al goed genoeg om genoeg warmte te geven zodat je een goede nachtrust kunt hebben. Ga je kamperen in de natuur, dan is het zeker belangrijk om de r waarde te checken van het opblaasbed wat je wilt aanschaffen! Ben je van plan een luchtmatras te kopen? Bij GadgetBusiness.nl hebben we twee verschillende luchtbedden in het assortiment. De King Size is een wat groter en comfortabeler luchtbed met een R-waarde van 3.3. Dit luchtmatras is dus prima te gebruiken wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt. Het andere luchtbed, eveneens van Flextail Gear is de Light versie. Dit is een extreem licht luchtmatras van 450 gram. Verder heeft dit opblaasbed een R Waarde van 1.8, dit is dus een ideaal luchtbed voor gebruik in de zomer met wat warmere temperaturen vanaf 10 graden Celsius.