Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

Soorten camping lampen

Camping lantaarns kun je eigenlijk op 2 manieren indelen. Op basis van de manier van waarop de lichtbron tot stand komt, dus denk aan bijvoorbeeld een accu, gaslamp of benzinelamp. Daarnaast kun je lantaarns ook indelen in de functionaliteit en waar je ze voor gebruikt. Dan kun je grofweg een verdeling maken van een hanglamp, zaklamp, tafellamp en multifunctionele camping lamp. Kort bespreken we de voor en nadelen van iedere soort lamp

Gas, benzine of toch een accu?

Het is wel een groot verschil, ga je voor het ‘nieuwe’ elektriciteit of lekker old skool een gas of benzine lamp voor tijdens het kamperen. ieder heeft zo zijn voor en nadelen.

Camping lamp met accu

De meest gebruikte camping lamp op dit moment heeft een elektrische accu of batterij. De reden hiervoor is toch wel het gemak, iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid tot stroom. Je hoeft niet speciaal naar een benzinepomp voor gas of benzine. De hoeveelheid licht hoeft tegenwoordig bij elektrische camping lantaarns ook niet meer onder te doen voor de gas en benzine lampen dus het is zeker een waardige concurrent vergelijken met de gas en benzine lamp. Een nadeel is wel dat je een led lantaarn op moet laden, wat soms aardig wat tijd in beslag kan nemen. Zeker als je maar korte tijd stroom beschikbaar hebt. Ook als je bijvoorbeeld gaat kamperen in gebieden waar stroom niet standaard is zul je of met powerbanks of zonnepanelen moeten werken. Het nadeel hiervan is weer dat dit weer extra ruimte en gewicht met zich mee brengt. In dat geval is het dus slim om een benzine of gaslamp te overwegen voor het kamperen

Mini camping lantaarn Helio

Gaslamp

Een gaslamp is niet alleen old skool maar kan ook enorm handig zijn als je niet de beschikking hebt over stroom. Tevens kun je het gas binnen enkele minuten vervangen wanneer het gas op is waardoor je eigenlijk continue licht hebt wanneer nodig. Wel kan gas wat gevaarlijk zijn, wanneer er vuur bij gas in de buurt komt is de kans op een steekvlam erg groot. Let hier dus mee op! Gaslampen werken met een doorprikblikje of patroon met een schroef aansluiting. Zorg er dus voor dat je voldoende gas bij hebt zodat je niet zonder licht komt te zitten als je aan het kamperen bent.

Gas camping lantaarn

Benzinelamp

At last but not least heb je ook nog de benzine lamp, hiervoor dien je ongelode benzine te gebruiken. Het voordeel ten opzichte van een kampeerlamp op accu is dat je ook deze lamp binnen enkele minuten kunt bijvullen en volop kunt genieten van licht. Het nadeel is wel dat je ongelode benzine nodig hebt en bij moet hebben wanneer je deze lamp wilt gebruiken. Daarnaast is ongelode benzine ook niet overal verkrijgbaar op vakantie bestemmingen. Daarnaast is er de mogelijkheid dat je benzine ruikt, niet gek natuurlijk bij een benzine lamp!

Soort camping lamp

Het liefst heb je een kampeerlamp welke alles in een is en ook nog eens betaalbaar is. Helaas zijn er maar weinig alles kunners als het camping lantaarns betreft. Daarom bespreken we de verschillende soorten camping lampen om toch een duidelijk beeld te hebben van welke mogelijkheden er zijn. Om een goed beeld te krijgen van een echte alleskunner is de Helio camping lamp zeker een aanraden!

Hanglamp

Een hanglamp is toch wel ideaal als je een tent hebt of gebruik maakt van een voortent. De naam zegt het al, deze kun je ophangen. Over het algemeen worden alle hang camping lampen dan ook geleverd met ophang mogelijkheden zoals haken of ophang banden. Bij hanglampen is het belangrijk dat je let op het gewicht zodat je tent niet door hangt. Let daarbij op de warmte welke de lamp afgeeft. LED lampen worden eigenlijk niet warm, maar halogeen lampen kunnen al snel warm worden. Afhankelijk van het materiaal waar een tent van gemaakt is kan dit mogelijk schadelijk zijn!

Zaklamp

Kampeerders zijn over het algemeen toch wel avonturiers, een zaklamp is dan wel een must-have! Er zijn een aantal camping lantaarns welke ook kunnen dienen als zaklamp. Bij zaklampen wil je alleen vaak wel een straal hebben van enkele meters wat bij de standaard camping lantaarns vaak lastig gaat. Heb je dus licht nodig om dingen uit te lichten op afstand, kies dan voor een echte zaklamp.

Tafellamp

Een van de meest gebruikte lampen voor op de camping is toch wel de tafellamp. Zeker wanneer je bijvoorbeeld op de camping staat is het handig om te zien wat er op je bord ligt tijdens het eten of wat voor kaarten je in je hand hebt. Led er bij tafellampen dan ook op dat deze voldoende licht geven. Aan de hand van het aantal Lumen kun je bepalen wat voor soort lamp je nodig hebt. Let daarnaast ook op dat de camping lamp lang genoeg mee kan gaan op zijn accu zodat je zeker een paar uur licht hebt zonder tussentijds op te moeten laden.

Multifunctionele camping lamp

Het meest handige is toch wel de alles in één camping lantaarn. Multifunctionele camping lantaarns zijn altijd al populair geweest onder de kampeerders gezien, logisch want dan hoef je geen 5 verschillende camping lampen te kopen! Bij het kiezen van de juiste multifunctionele camping lantaarn dien je met een aantal dingen rekening te houden welke je leest in het artikel waar we de juiste camping lamp zoeken. Multifunctionele camping lantaarns zijn natuurlijk hartstikke handig maar er zijn wel een aantal dingen waar je zeker rekening mee moet houden bij het aanschaffen van zo een camping lamp! Andere outdoor producten kopen?

Nog vragen? Stel ze gerust! Check onze contact pagina en stel je vraag.