Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

Wat betekent Lumen?

Je bent opzoek naar de juiste camping lantaarn, en je ziet Lumen op de verpakking staan, maar wat is het? Waar een paar jaar geleden nog op de verpakking het aantal wattage stond staat tegenwoordig het aantal lumen? Wat is het en waar zit precies het verschil ten opzichte van wattage? Kort gezegd wordt de lichtopbrengst uitgedrukt in een x-aantal lumen.

Waar staat lumen voor?

Het aantal lumen is dus eigenlijk de nieuwe standaard wat betreft het bepalen van de hoeveelheid lichtopbrengst. Hoe hoger het aantal lumen des te meer lichtopbrengst een lamp heeft.

Bij gloeilampen kon aan de hand van het aantal wattage bepaald worden hoeveel lichtopbrengst een lamp had. Maar door de zuinige LED lampen kan een LED lamp met 85% midner stroom dezelfde hoeveel licht geven.

 Vergelijken tussen lumen en wattage?

Op de meeste verpakkingen van LED lampen staat het aantal lumen en soms ook nog het wattage van de LED lamp en wat het wattage zou zijn bij een conventionele lamp. Bij het aanschaffen van een lamp is het handig om onderstaand lijstje goed erbij te houden zodat je zeker weet dat je genoeg lichtopbrengst hebt met een LED lamp.

  • 75 watt is gelijk aan 1000-1100 lumens
  • 60 watt is gelijk aan 800-850 lumens
  • 40 watt is gelijk aan 440-460 lumens
  • 25 watt is gelijk aan 230-270 lumens

Is bijvoorbeeld een lamp kapot waar normaal een lamp in hing van 40 watt? Dan zal je nu opzoek moeten naar een LED lamp welke tussen de 440 en 460 lumens aan licht geeft!

Nog vragen? Stel ze gerust! Check onze contact pagina en stel je vraag.