Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

Wat is IPX?

We krijgen regelmatig vragen van ‘wat is ipx7, wat betekent IPX4, wat is IPX? Veel spullen zijn voorzien van een IPX classificatiecode, maar wat is de betekenis hiervan. Dat gaan we je duidelijk maken in dit artikel

IPX is een aanduiding voor de waterdichtheid van een item. Er zijn immers veel verschillen in gradaties met betrekking tot de beschermingsgraad tegen vocht. Als een item waterdicht is, wil dat niet zeggen dat het product in iedere situatie tegen water kan. Daarnaast zit er ook een groot verschil tussen waterdicht en waterbestendig. Een product waar je een IPX classificatiecode zou kunnen vinden is bijvoorbeeld een camping lamp, luchtbed pomp maar ook bijvoorbeeld de nieuwste smartphones. De IPX classificatiecode kun je vinden vaak op de verpakking van het betreffende (outdoor) product. Kort gezegd, betekent de IPX code hoe waterdicht deze is. In onderstaande lijst zie je een opsomming van de IPX codes en wat deze betekenen.

IPX classificatiecode:

IPX1: Druppeldicht.Item zal niet beschadigen door verticale druppels.

IPX2: Druppeldicht.Item zal niet beschadigen door druppels vallend onder een hoek van 15°.

IPX3: Spatdicht.Item zal niet beschadigen door besproeiing van water (10 L/ min) onder een hoek van maximaal -60° tot 60°.

IPX4: Plensdicht. Item zal niet beschadigen door besproeiing van water (10 L/ min) onder ieder hoek.

IPX5: Sproeidicht.Item zal niet beschadigen in het geval het 3 minuten lang, vanaf 3 meter afstand bespoten wordt met 12,5 L/ min water. De hoek is hierbij niet van toepassing.

IPX6: Waterbestendig.Er zal géén waterindringing in het item plaatsvinden in het geval het 3 minuten lang, vanaf 3 meter afstand bespoten wordt met 100 L/ min water. De hoek is hierbij niet van toepassing.

IPX7: Dompeldicht.Item zal niet beschadigen door een onderdompeling in water van maximaal 30 minuten tot op een diepte van maximaal 1 meter.

IPX8: Waterdicht.Item blijft continue bruikbaar onder water tot op een diepte van maximaal 1 meter. Temperatuur en andere omstandigheden spelen hierbij een rol.

IPX9: Vochtdicht.Item blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of bij besproeien onder hoge druk.

Bij het kopen van outdoor producten raden we altijd aan te controleren wat de IPX classificatie code is van het betreffende product en wat je er precies mee wilt gaan doen. Ga je bijvoorbeeld kamperen, dan is de kans aanwezig dat je een regenbui over je heen zult krijgen. Als je camping lamp dan niet iPX geclassificeerd is zit je toch zonder licht wat niet heel handig is. Of stel een luchtbed pomp, als deze per ongeluk in het water valt is het toch wel zo makkelijk dat deze het daarna nog doet. Dit is het geval bij de Max Pump 2 Pro luchtbed pomp welke IPX7 gekeurd is!

Nog vragen? Stel ze gerust! Check onze contact pagina en stel je vraag.