Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Afdrukken

De beste manier om een vacuüm zak te gebruiken

Lucht is een onmisbaar element in ons dagelijks leven. Er zijn echter ook momenten en situaties dat we lucht even lastig vinden. Lucht neemt immers veel ruimte in beslag en zorgt voor een bepaalde aantrekkingskracht. Alleen daarom al is een vacuümzak een perfecte uitvinding! We laten je hier zien wat de beste manier is om een vacuüm zak te gebruiken en waar je op moet letten bij het gebruik van deze handige opbergzakken.

Vacuüm zakken zijn opbergzakken waar je de lucht uit onttrekt. Het onttrekken van lucht heeft diverse voordelen. Vacuümzakken zijn dan ook uitstekend geschikt om kleding, beddengoed of etenswaren in te verpakken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit soort vacumeerzakken worden gebruikt voor zowel professionele- als particuliere toepassingen.

Voordelen van het onttrekken van lucht uit een vacuüm zak

Juist het feit dat er na het vacumeren géén lucht meer in de zak zit, biedt zeer veel handige voordelen. Aan de ene kant kunnen we niet zonder lucht maar aan de andere kant is lucht een belangrijk element voor een aantal processen. Een héél eenvoudig voorbeeld hiervan is het gebruik van vacuüm zakken in de voedingsindustrie. Etenswaren die vacuüm verpakt worden komen niet in aanraking met lucht en zullen langer houdbaar blijven.

Daarnaast worden vacuüm zakken veel gebruikt bij postorderbedrijven en andere webwinkels voor het verpakken van textiel. Als kleding wordt verpakt in een luchtdichte vacuümzak wordt dit een veel kleiner pakketje. Dit scheelt soms wel de helft in volume! Dit maakt de verzending niet alleen veel makkelijker, maar vaak ook voordeliger. Het kan het verschil maken tussen een brievenbuspakket of een pakket die aan de deur moet worden aangeboden. Dit is kostentechnisch een groot verschil. Het onttrekken van lucht uit een opbergzak biedt dus veel interessante voordelen!

vacuum zakken vacuum gezogen

Vacuüm opbergzakken gebruiken om seizoen spullen op te bergen in huis

Naast voorbeelden van bovenstaande professionele toepassingen zijn er ook diverse mogelijkheden om vacuüm zakken thuis te gebruiken. Allereerst kun je er thuis ook voedsel in verpakken en profiteren van de voordelen hiervan. Daarnaast kun je (uiteraard grotere) vacuüm opbergzakken ook gebruiken om seizoen spullen in op te bergen. Denk hierbij aan de kussens van je tuinmeubels.

Veel mensen stoppen de kussens in de herfst (als het seizoen echt ten einde is) in een vuilniszak en leggen deze in de schuur. Dit is inderdaad een snelle manier van opbergen en vaak liggen de kussens op een plek waar niemand er last van heeft, maar het is wél de vraag hoe de kussens er aan het begin van het volgend seizoen uit de zak zullen komen. Als het weer invloed heeft kunnen krijgen op de kussens zullen deze vol zitten met de welbekende zwarte stippen en vegen. De kans is groot dat je dan er tóch maar voor kiest om nieuwe kussens te kopen.

Hetzelfde is van toepassing op je winterdekbed en je dekens. Als de temperaturen dusdanig lekker zijn dat het té warm wordt, is het tijd om deze op te bergen. Als je je bed textiel opbergt in een vacuümzak, zorg je dat dit netjes en hygiënisch blijft. Door het gebruik van vacuüm opbergzakken bescherm je je textiel tegen elementen als stof, motten, vocht en vieze geurtjes. Dat is natuurlijk wel zo fris en ideaal voor mensen met allergieën!

Vacuümzakken voor kleding

Als je seizoen gerelateerde spullen in een vacuüm zak kunt opbergen, kun je dit natuurlijk ook doen met je kleding die seizoen gerelateerd is. Als je je winterjas toch niet draagt gedurende de lente en zomer, waarom zou je deze dan ook niet opbergen in zo’n handige kledinghoes? Dit is natuurlijk van toepassing op veel meer kleding.

Er zijn zeer veel mensen die die keus maken, alleen al om de eerder genoemde hygiënische redenen. Daarnaast is er nog een andere belangrijke reden om vacuüm zakken te gebruiken als kledingzakken. Lucht neemt immers ruimte in beslag. Door het onttrekken van lucht wordt een pakket wel 50% compacter. Een interessante optie dus voor thuis…..maar ook voor op reis!

kleding vacuum gezogen in een koffer

Waarom vacuüm zakken onmisbaar zijn bij je reisspullen

Veel mensen herkennen het volgende scenario wel: je gaat op reis en wilt nét even iets meer meenemen dan er ruimte is in je koffer. Een dilemma ontstaan, wat laat je thuis en wat neem je mee? Hoe kleiner de “bagageruimte” hoe groter het dilemma.

Dit is vooral lastig als je op een wat avontuurlijkere vakantie gaat. Denk hierbij aan backpacken, een safari of een fietsvakantie. Dit zijn nu juist vakanties waarbij je veel (verschillende) kleding nodig hebt. Het feit dat je door het gebruiken van een vacuüm zak je bagage zo’n 50% kan reduceren in volume is dan een uitstekende oplossing. De eerdere genoemde dilemma’s worden in één klap weggenomen. Vacuüm zakken zijn dan ook onmisbaar bij de reisspullen van liefhebbers van avontuurlijke vakanties.

Vacuumzakken voor wintersporters

Laten we in dit kader nogmaals de skikleding nog even als voorbeeld nemen. Dit is immers het meest sprekende voorbeeld van het bovenstaande. De meeste mensen gaan één keer per jaar op wintersportvakantie. Deze kleding is natuurlijk erg dik en onhandig mee te nemen. Het is altijd lastig om je bagage voor zo’n vakantie een beetje binnen de perken te houden. Met een vacuüm zak gaat dat een stuk makkelijker.

Als je dan thuis komt en de wintersportkleding weer schoon en gewassen klaar ligt om de kast weer in te gaan voor een jaar, weet je dat je kast weer direct een stuk voller zit. Tenzij…… je snapt het wel. Vacuumzakken zijn dus ideaal voor wintersporters. Lees hier hoe je vacuümzakken optimaal kunt gebruiken voor je wintersport vakantie!

Wintersport kleding

Verschillen in vacuüm zakken

Waar moet je opletten bij vacuüm zakken kopen? We hebben in dit artikel uitgelegd en weergegeven wat vacuüm zakken zijn en de voordelen hiervan. Er zit echter wel een groot verschil in de compressiezakken die er verkrijgbaar zijn. Het meest zichtbare verschil is natuurlijk de afmeting van de zak. Een vacuüm dat gebruikt wordt voor het verpakken van voedingswaren heeft natuurlijk een andere afmeting dan kledingzakken.

Daarnaast zijn er zakken die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Bij het vacumeren van deze zakken wordt de sluiting dicht gesmolten. Een vacuüm zak voor het opbergen van kleding of andere spullen is vaker te gebruiken. Deze zakken zijn voorzien van clips om de zijkant mee af te sluiten en een dop waarop je de pomp kan zetten.

Hoe werkt een vacuüm zak?

Een vacuüm zak werkt heel eenvoudig:

  • Uiteraard stop je eerst de spullen erin die je wilt opbergen. Doe de zak niet té vol, anders gaat deze uiteraard stuk.
  • Maak nu de zijkant dicht. Dit doe je door de sluiting aan de zijkant goed tegen elkaar dicht te drukken. Dit is heel belangrijk, anders kun je de zak niet vacumeren. Om er zeker van te zijn dat de zak goed dicht is, kun je gebruik maken van de handige clipjes.
  • Draai nu de dop (het ventiel) op de vacuüm zak open en sluit deze aan op je stofzuiger of een pomp met vacuüm functie.
  • Zuig nu alle lucht eruit en draai de dop weer dicht. Je hebt nu een mooi compact pakket, zonder lucht.

Vacuumzakken gebruiken wanneer je weer terug gaat

Veel mensen zullen zich nu afvragen hoe ze dit moeten doen als ze op hun vakantie locatie zijn. Er zijn toch weinig mensen die hun stofzuiger mee nemen! Als je op een beetje alternatieve manier op vakantie gaat heb je soms zelfs niet eens de beschikking over stroom!

Maak je géén zorgen, je hoeft géén spullen achter te laten op je vakantieadres. De praktijk leert zelfs dat veel mensen meer spullen mee terug naar huis nemen dan met wat ze gekomen zijn, en ook dat kan.

De meest eenvoudige methode is het gebruik maken van een elektrische luchtbed pomp met vacuüm functie. Maak je géén zorgen, ook dit handige apparaat zal zeer weinig ruimte in je bagage innemen. Op onze website vind je een luchtbedpomp met vacuüm van een wel zeer compact formaat. Deze is zelfs, via een bijgeleverde micro USB-oplaadkabel, op te laden met behulp van een powerbank.

Is je powerbank leeg en heb je geen stroomvoorziening? Ook dat is géén probleem, maar dan zul je even zelf aan de gang moeten. Je kunt de lucht er “uitrollen” als dat moet. Ook dan sluit je de zijkant en draai je de dop open. Je zult dan zelf de taak van de pomp moeten “overnemen” en het pakket zo strak mogelijk oprollen. Je kunt dit eventueel een aantal keer herhalen om een mooi compact pakket te krijgen. Het is iets arbeidsintensiever, maar zeker wel de moeite waard.

De beste manier om een vacuüm zak te gebruiken

Om dit artikel zo compleet mogelijk te maken is het natuurlijk wel zo eerlijk om ook de nadelen van vacuüm zakken te benoemen. Veel van deze nadelen zullen wegvallen als je rekening houdt met de beste manier om een vacuüm zak te gebruiken.

Veel mensen zien het als grootste nadeel dat er een kans is op kreuken in het textiel door het vacumeren van de zak. Dit kan inderdaad voorkomen maar als de kleding netjes op elkaar ligt bij het vacumeren, valt dat in de praktijk wel mee.

Daarnaast moet je je afvragen of een kreukje wel zo belangrijk is als je gaat backpacken, een safari of een fietsvakantie gaat houden. Als je de opbergzak thuis gebruikt is het nog veel minder erg, want iedereen heeft wel een strijkbout.

Daarnaast even opletten waar je de vacuüm zak neerlegt als je deze niet gebruikt. Een vacuüm zak kan minder goed tegen de volle zon of als er scherpe voorwerpen in worden vervoerd. Het blijft natuurlijk wel een plastic zak. Je moet voorkomen dat er gaatjes in de vacuüm zak komen, anders is deze niet meer bruikbaar. Als je de zakken op de eerder beschreven manier gebruikt, zul je heel lang, veel profijt hebben van deze handige zakken.

Het is wel belangrijk dat je kiest voor de juiste kwaliteit vacuüm zakken. Hierover adviseren je graag hieronder.

flexbag flextail gear

Welke vacuüm zakken zijn het beste?

Tot slot een antwoord op de vraag die waarschijnlijk wel zal in je zal opkomen bij het lezen van dit artikel: welke vacuüm zakken zijn het beste? Zoals je uit het artikel hebt kunnen opmaken zijn vacuüm zakken zeer praktisch en efficiënt, mits je voor de juiste prijs-kwaliteitsverhouding kiest.

De voordeligste compressie zakken zullen sneller stuk gaan. Daarnaast moeten de zakken eenvoudig en makkelijk afsluitbaar en goed te vacumeren zijn. Voor dit laatste kun je het beste kiezen uit een vacuüm zak met een dop (ventiel). De zakken die je alleen kunt oprollen zijn voordeliger, maar zij toch wat minder effectief. Daarnaast is de maatvoering natuurlijk van belang. De meest gekozen maat voor het vacumeren van kleding is een zak van 80 x 60 CM. Direct vacuümzakken kopen?

Vacuümzakken bestellen

Wil je vacuümzakken bestellen voor op reis of thuis? Kijk dan bij GadgetBusiness.nl voor al onze vacuüm opbergzakken. Als wij je mogen adviseren zouden wij je de vacuüm zakken van Flextail Gear willen adviseren. Deze kledingzakken hebben de beste prijs-kwaliteit garantie. Lees gerust de ervaringen van de diverse gebruikers onder onze productpagina’s.

Je kunt deze vacuüm zakken eenvoudig en snel via deze site bestellen.

Waarom je voor Gadget Business zou moeten bestellen?

  • Wij bieden een gratis verzending op al onze orders;
  • We hebben zeer korte levertijden;
  • We hebben een soepele retourregeling

We verkopen de Luvego vacuümzakken in diverse sets. Heb je nog vragen over ons aanbod in opbergzakken of wil je persoonlijk advies neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons ook telefonisch bereiken of via Facebook. Onze vakkundige medewerkers zitten voor je klaar om je (letterlijk) verder op weg te helpen. Uiteraard leveren we ook in België. Gadget Business zorgt immers voor spullen waar je grenzeloos plezier van hebt!