Warm blijven in je slaapzak
Ga je op vakantie slapen in een tentje, moet je natuurlijk zien te voorkomen dat je het koud krijgt ‘s nachts. Veel mensen denken dat een warme slaapzak dé perfecte oplossing is, maar een slaapzak maakt je niet warm! Om warm te blijven in je slaapzak moet je ervoor zorgen dat je zelf de slaapzak warm maakt en ervoor zorgt dat de warmte niet verloren gaat. Hierbij speelt de dikte van de slaapzak niet alleen een rol.
Om comfortabel te kunnen slapen als je in een tentje je rust probeert te pakken, moet je zien te voorkomen dat je het koud krijgt. Als je eenmaal koud hebt, is het lastig om het weer lekker warm te krijgen. Een dikke slaapzak is hiervoor niet direct de oplossing. Je kunt natuurlijk wel een warme waterfles als een soort kruik aan het voeteneind leggen, maar er zijn ook andere methodes. Die kruik neemt toch op een gegeven moment in temperatuur af.
Slaapzakken zijn géén kachels
Als je denkt dat je het door in je slaapzak te kruipen lekker warm krijgt, heb je het mis. Slaapzakken zijn géén kachels. Jij maakt de slaapzak warm en goede slaapzak moet de isolerende waarde hebben om de warmte vast te houden. Het is dan ook goed om zo min mogelijk kleding te dragen als je je slaapzak instapt. Dat lijkt gek, maar kleding houdt warmte vast. Mocht je met veel kleding je slaapzak ingaan, trek dan langzamerhand wel wat uit. Zo blijf je wel warm en geef je toch warmte af in je slaapzak.
Als je echt in een koude omgeving verblijft, is het goed om een paar oefeningen te doen voordat je de slaapzak instapt. Daarnaast is het belangrijk dat je gegeten hebt. Hoewel je dit misschien niet zult beseffen, geeft dit warmte af aan je lichaam. Dit komt omdat je spijsvertering hierdoor aan het werk wordt gezet, wat extra warme oplevert.
Maak gebruik van warmte isolerend vermogen om warm te blijven
Als je in een slaapzak ligt, verlies je via je schouders, nek, gezicht en hoofd de meeste lichaamswarmte. Daarnaast verlies je ook veel warmte als je op een dun matje slaapt. Hierdoor verdwijnt véél warmte die je, zoals aangegeven, niet snel meer kunt opbouwen. Een goede luchtmatras is dan zeker een goede optie.
Een luchtmatras heeft een goed warmte-isolerend vermogen. Lucht wordt hierbij opgesloten. Als je kiest voor een luchtmatras met een hoge R-waarde zal er minder lichaamswarmte via de ondergrond verdwijnen. De R-waarde van luchtbedden geeft een indicatie over de isolerende kracht en de warmteweerstand van de matras.
Dit is zeker wel belangrijk om rekening mee te houden als je in een tent gaat slapen in een omgeving waar het gedurende de nacht erg koud kan zijn. Om een indicatie te geven: een luchtbed met een R-waarde van 2,5 is een goede optie voor temperaturen rond het vriespunt. Als je zo’n luchtbed gebruikt in combinatie met een goede kwaliteit slaapzak, zul je zeer comfortabel kunnen genieten van je russssst als je lekker op pad bent! Opzoek naar kampeer artikelen? Kan dan in onze online kampeerwinkel voor jouw kampeerspullen.