Wat is Qi opladen?

Qi opladen is technologie waarmee draadloos laden mogelijk is. Doormiddel van elektromagnetische inductievelden kan stroom overgebracht worden naar je smartphone of tablet.

Hoe werkt Qi opladen?

Bij Qi opladen wordt er gebruik gemaakt van inductieladen. Je hebt een hiervoor een Qi-oplader nodig welke stroom kan geven en een telefoon of tablet welke stroom kan ontvangen. Zodra je een telefoon of tablet op de lader legt en beide Qi ondersteunen laadt je telefoon of tablet dus direct op. Ondersteund de oplader of telefoon geen Qi opladen, dan gebeurt er niks.

Draadloos opladen met Qi ondersteuning

Wat je niet kunt zien is dat er zowel in de oplader als telefoon of tablet een spoel met metaaldraden zit verwerkt. De spoel van de oplader creëert een elektromagnetisch veld welke stroom opwerkt. Wanneer je jouw smartphone of tablet op de oplader legt zal deze een seintje doorgeven aan de oplader. Dan weet de oplader hoeveel vermogen de telefoon of tablet aan kan. De oplader past zijn stroom output aan zodat er opgeladen kan worden.

Is Qi schadelijk voor mijn telefoon?

Voor zover bekend is draadloos opladen met Qi technologie niet schadelijk voor je telefoon. Wel is bekend de accu van je telefoon of tablet langzamerhand steeds minder presteert. Maar of je een telefoon draadloos oplaad of per oplaadkabel zou niet uit hoeven maken.

Draadloos opladen in de toekomst

Wireless opladen wordt nu alleen nog maar toegepast in de nieuwere telefoons maar al deze telefoons hebben nog een telefoon aansluiting omdat kortweg nog niet zonder een oplaadkabel gewerkt kan worden. Draadloos opladen op termijn het opladen met de kabel vervangen maar het draadloos overzetten van data is nog niet ver genoeg ontwikkeld om volledig over te gaan op draadloos.